Tipy na zimu #2

16.02.2018 20:58

KRMENÍ V ZIMĚ #2

 

Pojďme se podívat na to, jak je důležité vědět, kolik toho náš kůň sní během dne. V zimním období je většina koní delší dobu v boxu nebo mají minimální přístup ke kvalitní pastvě.

 

Važte svoje seno 

Nejen kvalita ale i množství vlákniny obsažené v seně/senáži je pro tlusté střevo nesmírně podstatné. Neustálý přísun vlákniny do tlustého střeva zajišťuje správnou funkčnost a výkonnost celého organismu.

Ve střevech se odehrává většina důležitých procesů trávení. Bakterie tělu prospěšné zde přebírají veškeré krmení, které jsme koni podali a snaží se vytěžit maximum i z nekvalitního sena.

Když se nad tím zamyslíme, koně přežívají a prosperují v divočině jedením např. velikého množství dohněda zabarvených travnatých stepích ve Wayomingu, ale i sytě zelené trávy na kopcích ve Skotsku.

Vědecky máme přesné měřítko a požadavky na podávání sena stejně jako výživného jádra v závislosti na váze koně. Sena potřebujeme alespoň 1,5% nebo lépe 2% z celkové váhy koně na den. Jednoduše si tak spočítáme, že kůň o 550kg potřebuje mezi 8,25kg a 11kg sena jako základ každého dne.

Neomezený přístup k senu je ideální, ale tehdy ztrácíme přehled o tom, kolik sena doopravdy za den náš kůň sní. Podívejte se na možnost dole a zjistěte, jestli Váš kůň dostává, co potřebuje, nebo ne.

Jak na to:

Potřebujete: síť na seno

Zvažte seno, které v boxe zbylo do rána z noci a zvažte také to, které máte připravené k podávání. Nezapomeňte krmit vždy ze země – proč, to Vám píšeme v zimním tipu #1. Važte tímto způsobem všechno seno, které koni přes den dáte.

Počítejte i s tím, že seno v zimě a ve vlhku má větší váhu, než seno zcela suché.

 

Body k zapamatování:

  • Vlhkost v seně může tvořit až 15% celkové váhy, proto tyto procenta odečtěte
  • V případě senáže odečtěte 20%
  • Pokud má váš kůň přístup k pastvě, tak připočítejte i s ní

Opakujte 2-3 dny po sobě a jednou za čas zopakujte. Pokud se ani jeden den nedostanete na minimum váhy sena, kterou by Váš kůň měl dostat, ačkoli má neustálý přístup, sáhněte po nějaké alternativě v podobě řezanky.

Mějte na vědomí, že výrobci přidávají do řezanky mnoho dalších výživných komponentů a tím se jinak vyvážená krmná dávka stává nevyváženou.

Pokud si nevíte rady, nebo Vás k tématu něco zajímá, obraťte se na nás na keyflow@email.cz nebo na Facebooku.

 

Váš tým Keyflow